La idea de que a la presó tot es gratis és una mentida acceptada socialment. A la presó, com a fora, tot funciona pagant i moltes empreses es lucren i treuen enormes beneficis a costa de les persones preses. A dins, es paguen les trucades de telefon, els segells, els fulls, productes de neteja, la televisió i bona part de l’alimentació entre moltes altres coses. La preso es un negoci, i les persones preses mà d’obra ultra precaria i explotada.
El monopoli del treball a les presons catalanes el porta el CIRE (Centre d’Iniciatives per la Reinsercio). El CIRE és un organisme dependent del departament de Justícia de la Generalitat, el paraigues que engloba tot un seguit d’empreses que fan negoci a través de les persones preses. La opacitat fa que sigui quasi imposible, tan per les persones de dins com per les de fora, saber quines empreses són.
A Catalunya, gairebé la meitat de la poblacio penitenciaria (unes 4000 persones) treballen. Normalment dins les mateixes presons fent tasques internes: bugaderia, neteja, cuina, economat… o en tallers productius dins les presons o, algunes vegades, en naus externes.
El treball com a xantatge
Les persones preses, la majoria provinents d’entorns pobres i amb families que fan grans esforços economics, sovint opten per intentar treballar dins la presó per a poder sobreviure. Pero no sols és per guanyar diners, sino que sovint es veuen pressionades a fer-ho degut al xantatge dels Equips de Tractament. Treballar es marca com a condició prioritaria per a poder accedir a un tercer grau o obtar a permisos de sortida a l’exterior, entre d’altres coses.
Les condicions laborals
El sou de les persones preses no arriba ni a un terç del salari minim interprofesional. El sou mitjà es de 2 euros l’hora. Per mitja jornada uns 170 euros al mes. Per una jornada completa uns 280 euros al mes.
Les persones preses no signen cap contracte i sovint ni tan sols saben per a quina empresa treballen. I a la nòmina, no surten les hores treballades.
Tampoc están subjectes a cap conveni ni tenen possibilitat de sindicalitzar-se.
Les baixes per malaltia o accident laboral són pràcticament inexistents. Si algú no pot treballar, no cobra.
La cotització a la Seguretat Social es ridícula, la majoria d’acomiadaments són improcedents, i les mesures de seguretat insuficients.
Les persones estrangeres en situacio irregular no poden treballar al carrer, pero si dins la presó. Quan surten en llibertat no tenen dret ni a l’atur ni al subsidi per excarceracio. Continuen en situacio irregular, i al haver comès un delicte, la majoria son expulsades del país.
Les empreses del CIRE
L’any 2019, 108 empreses privades van contractar mà d’obra, serveis, o productes del CIRE. Generant un volum de facturacio de 15 milions d’euros. Saber quines són aquestes empreses és molt difícil ja que no es faciliten les dades, ni tan sols a mitjans d’informacio. Algunes persones preses han pogut saber que estan treballant per empreses com El Caganer –que elabora figuretes tradicionals del pessebre, a la presó de Puig de les Basses (Girona) o per Hygeco –filial de Mémora que s’encarrega de confeccionar sacs mortuoris, a Mas d’Enric (Tarragona).
CCOO i UGT, còmplices de l’explotació
La veu dels sindicats i el seu suport cap a les persones que treballen a les presons es practicament inexistent. Tampoc es veu la denuncia de les seves condicons laborals. És més, dins l’òrgan consultiu del CIRE hi ha representants de CCOO i UGT.
Alguna escòria del CIRE
Ester Capella, presidenta del CIRE. Guanya més de 115.000 euros a l’any.
Amand Calderó, vicepresident del CIRE. Guanya més de 91.000 euros a l’any.
Juan José Torres López, director del CIRE. Guanya més de 87.000 euros a l’any.
TESTIMONIS DE PRESOS I PRESES
Marcos Cáceres (Brians 1): En aquesta feina de neteja no hi ha cap dia de descans. La paga per mitja jornada és de 120 euros al mes. Em vaig lesionar treballant i això em va causar problemes amb el cap de mòdul, que em va amenaçar amb fer-me la vida impossible si tornava a demanar la baixa laboral. He fet diverses instàncies per denunciar aquesta situació però no he rebut cap resposta.
Rubén Casado (Mas d’Enric): Vaig ser acomiadat de la meva feina de la cuina per agafar uns pans caducats que anaven a ser llançats a les escombraries. Vaig ser amonestat amb una sanció greu i acomiadat immediatament sense liquidació. Tinc un judici contra el CIRE per acomiadament improcedent.
Mohammed Akram (Brians 2): Aquí, si no produeixes, no guanyes. I en cas de no tenir papers, tampoc cotitzes. Si ets estranger sense papers, quan estàs treballant dins generes un número de la seguretat social que desapareix quan surts de presó, i quan sol·licites la teva vida laboral no consta que has treballat enlloc.
Manuel Martín (Lledoners): No tinc nòmina, sinó una fulla de producció que m’entreguen cada mes. Per anar al lavabo has d’insistir molt als encarregats. De fet, per no poder aguantar-me més de vegades he hagut de pixar en una ampolla d’aigua buida i continuar treballant.
Rosa Blanco (Mas d’Enric): Ens donen treball amb unes condicions laborals molt precàries perquè després gastem el poc que guanyem en sobreviure dins la mateixa presó degut a la mala qualitat del menjar. El CIRE és un negoci dins dels centres penitenciaris de Catalunya.
Jaber El Ghali (Quatre Camins): Actualmente yo no estoy trabajando aquí dentro, pero no porqué no quiera, sino como represalia del CIRE por mi denuncia por despido improcedente. Algo vi de esto del CIRE a través de La Directa, aunque la realidad es mucho mas incluso que todo esto. Por ejemplo, compran material chino de baja calidad y le cambian el envoltorio. Yo hice ese trabajo durante casi un año… Además de que compran barato, después le suben el precio. Y cosas así a mogollones.
Algunes empreses del CIRE:
– GRIFERIA TRES: És una empresa dedicada a la fabricació integral i comercialització d’aixetes de primera línia tant per bany com per cuina, columnes d’hidromassatge i accessoris per a bany. Amb filials a Alemanya, Itàlia, Polònia i Portugal, amb la seva factoria central de més de 30.000 m² situada a Vallirana (Barcelona).
– WEIDMULLER: Serveis en l’entorn industrial d’energia, senyals i dades. Reptes tecnològics.
– DEZAK: S.M: Empresa amb més de 30 anys d’experiència en el disseny i producció d’equips electrònics destinats al mercat de l’eficiència energètica.
– AKO: Disseny, fabricació i desenvolupament de productes relacionats amb fred industrial i refrigeració cambres frigorífiques.
– ALTCAM: Injecció de termoplàstic i especialitzats en el sector de l’automoció.
– ANJOSA: Fabricació i distribució de paraigües i para-sols.mEl 1972 comença la marxa empresarial en Banastás, un petit poble situat a pocs km de la ciutat d’Osca.
– RPK: Va ser fundada el 1974 a Vitòria-Gasteiz. L’any 2002 va ser primera implantació productiva fora d’Europa. Solucions per als diferents sectors com són el sector de l’automòbil, elèctric, metge o industrial en general.
– FISCHER: és una empresa industrial alemanya que opera a tot el món en els camps de tecnologia de fixació (tacs Fischer), interiors d’automòbils i joguines de construcció (Fischertechnik, FischerTIP).
– VALIRA: Comencem comercialitzant les cafeteres italianes. A poc a poc, va decidir llançar nous productes al mercat, i així van néixer els avui dia coneguts com els clàssics de Valira. Més endavant, al mercat de la cocció.
– EL CAGANER: Elabora figuretes tradicionals del pessebre, a la presó de Puig de les Basses (Girona).
– HYGECO: Filial de Mémora que s’encarrega de confeccionar sacs mortuoris, a Mas d’Enric (Tarragona).
Peformance sobre el CIRE que vam realitzar l’1 de maig de 2021 a Tarragona. Aquí el link al video: Performance Made in CIRE: Capitalismo en prisión
Altres enllaços d’interès. La Directa.
Dos euros l’hora, el preu de la reinserció: https://directa.cat/dos-euros-lhora-el-preu-de-la-reinsercio/
Testimonis del treball rere els murs: https://directa.cat/testimonis-del-treball-rere-els-murs/
Grans multinacionals franceses s’aprofiten del treball penitenciari: https://directa.cat/grans-multinacionals-franceses-saprofiten-del-treball-penitenciari/
Enllaços de merda.
http://justicia.gencat.cat/ca/ambits/cire/productes/
http://justicia.gencat.cat/ca/ambits/cire/serveis/